středa 27. června 2012

Jahodová marmeláda


Jehodová marmeláda je zřejmě nejoblíbenější za všech marmelád. Hodí se do spousty moučníků, do knedlíčků, buchet ale třaba jen na chleba. Mňam.
Na množství asi 4 kg potřebujete:

2 kg omytých a lístků zbavených jahod
2 citrony
2 kg krystalového cukru
1 lžička soli

Jahody mají dost pektinu takže ani nepotřebujeme pektogel a marmeláda krásně s cukrem zhoustne.
 Do hrnce dáme pokrájené jahody, šťávu a najemno nakrájenou kůru z citronů. Za stáleho míchání mírně prohříváme až začnou pouštět šťávu. Přivedeme k varu. Přidáme cukr a sůl a vaříme do zhoustnutí asi 15-20 minut. Odstavíme z ohně a necháme 1 hodinu stát. Nalijeme do sklenic, otřeme hrdlo i víčko, aby k sobě pěkně přilnuli a uzavřeme a otočíme dnem vzhůru a necháme vystydnout. Pak už stačí jen označit cedulkou:

Jahodová marmeláda 2012


 Já jsem si pár skleniče ozdobila pro maminku, babičku, sestru a taky jednu paní učitelce do matřské školky až se tam půjde Natálka před prázdninami loučit.

Vystřihla jsem si kolečka látek entlovacími nůžkami.


Na víčko marmelády jsem kápla trochu lepidla z tavné pistole a přilepila látku. Stáhla jsem jí stužkou. Zepředu jem obyčejným lepidlem přilepija cedulku a je hotovo.  




Doma to mělo celkem uspěch. A co vy? jak vám jde zavařování?

pondělí 25. června 2012

Jahodové knedlíky



Od dědečka jsme dostali velkou mísu krásně červených jahod. Vypadali nádherně. Z toho co jsme nesnědli hned z mísy, jsem udělala marmeládu (recept příště)  a jahodové knedlíky z bramborového těsta. Moment, spolknu slinu...můžeme dál. Jahodové knedlíky jsme neměli ani nepamatuji. A taky byli o moc lepší než kupované jahody. Byli krásně slaďounké. Kdo chce tady je recept na knedlíky.

Potřebujete:
750g brambor uvařených slupce
350g hrubé mouky
2 vejce
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky prášku do pečiva

Brambory nastrouháme na struhadle, přidáme mouku, vejce, sůl a prášek do pečiva. Propracujeme popřípadě přidáme ještě mouku a vytvarujeme bochánek. Ten překrojíme napůl a z každé půlky vyválíme váleček, který rozkrájíme na kousky. Kousky rozmačkáme dlaní na placičky, poklademe jahodami a lžičkou cukru, podle toho jak jsou jahody sladké. Zabalíme, obalíme je v hladké mouce a vkládáme do vařící osolené vody. Vaříme 6-8 min od vyplavení na hladinu.
Na talíři polijeme rozpuštěným máslem, posypeme moučkovým cukrem a skořicí nebo kakaem jak má kdo rád.
Dobrou chuť




pátek 22. června 2012

Triko se srdíčkem


Takže je tu návod na tričko se srdíčkem. Budu se snažit napsat to srozumitelně a doufám, že to každý pochopí, nejsem totiž moc dobrá v popisování střihů. haha
 Tak jdeme na to.

úterý 19. června 2012

svetřík




Hodně se tedˇ píše o takzvaném refashion oblečení. Je to kousek oblečení, který máte v šatníku už delší dobu a nenosíte ho, tak z něho uděláte něco jiného, co se vám moc líbí. Já jsem použila svetr, který jsem měla párkrát na sobě. Byl i hodně široký a zepředu byly malé fleky od rzy, která se tam přichytla nejspíš při praní.



Tak, moc se mi líbí, jak to dopadlo. V celku na tom nic nebylo, ale stejně, pro mě je to skvělé. Takže jsem ustřihla kapuci a svetřík roztřihla uprostřed a zúžila ho.



Kraje jsem olemovala šikmým proužkem a přez fleky od rzy jsem ještě našila pruh  a udělala zapínání na knoflík. Dozdobila jsem ho kytičkou a hotovo.



myslím, že vypadá o dost líp.

neděle 17. června 2012

Besídková neděle

 Dnes měli děti ze základní školy divadelní vystoupení. Bylo to naprosto úžasné a všechny děti byly skvělé. Před samotným vystoupením se představily děti z mateřské školky. Byli přestrojeni za ufony a tancovali na písničku, vůbec nevím jak se jmenuje, ale ti ufonci byli tak roztomilí a Natálka byla úžasná. Básničku i písničku uměla a moc krásně tancovala. Měli mít jedno barevné oblečení a my máme doma na všem nějaký obrázek, takže jsem Natálce ušila tričko i legínky, aby to sedělo. Tričko bylo trochu nuda tak jsem na něj našila srdíčko. Omlouvám se za fotky bylo to ve spěchu a z představení fotky nevkládám, kvůli ostatním dětem. Postup ušití trička dodám příště.

Teď ještě trošku sluníčka z našeho nedělního odpoledne.

Karolínka vypadá jako panenka. Moc se mi ta fotka líbí.




Byl to krásný den.

čtvrtek 14. června 2012

Kapsička na pleny

Tak přidávám další výrobek. Kolikrát se mi nechce sebou ven tahat přebalovací tašku, když už jí tolik nepotřebujeme a hlavně už se mi nelíbí. Potřebuji ji na chvilku uklidit aby se mi zase líbila. Jenomže v kabelce to bylo velice nepřehledné pleny, ubrousky a tak. Potřebovala jsem udržet v kupě pleny, ubrousky, krém na prdelku, desinfekční gel, krém na opalování a náplasti. Nezbytnosti každé matky malých dětí.

Ušila jsem tedy kapsu na pleny a ostatní drobnosti ....

...i s přebalovací podložkou. Málo kdy bych totiž položila holý zadeček naší princezny přímo na přebalovací stůl.

a vše je hezky urovnáno, tak to mám ráda.



Můžu jí nechat i třeba jen tak v košíku u kočárku. Mám z ní velkou radost.

úterý 12. června 2012

Klobouček

Máme doma několik kloboučků, bohužel hlava mé dcery roste (ne, řekla jsem to špatně, jsem ráda, že roste tak jak má), ale kloboučky jí byly malé. Aspoň má Karolínka co nosit. Dlouho jsem chodila po krámech a nemohla jsem najít takový co by se mi líbil. Všude byla nějaká "příšera" v podobě Hallo Kitty ( nechápej mě špatně, mám tu kočku ráda i Natálka, ale nemusím jí mít i na oblečení) a podobně. Tak jsem se rozhodla zkusit ho ušít sama. Střih jsem si našla v časopise Burda pro děti 2/2012, ale střihy můžeš nalézt i zde.
Postup mi dal zabrat, protože jsem švadlenka samouk a "odborné termíny" jsou pro mě španělská vesnice. hihi.Když jsem pochopila návod byl klobouček hned hotový. Je jednoduchý a mě se moc líbí a Natálka ho taky moc ráda nosí. Co myslíte jak se povedl?
Omlouvám se za foto, ale klobouček je světloučce růžoví a má na sobě bílé kytičky. Vespod je žluto-oranžová látka. Myslím, že by se dal nosit i oboustranně a rozhodně ne ten, co jsem vyrobila já. haha. Jsem ráda, že není dovnitř vidět. No chce to čas a praxi.  Z vrchu je ale hezký. 
No snad ho neztratíme jako tři další.