středa 13. března 2013

Rychlý oběd: Halušky se zelím


Určitě to všichni znáte když vám nezbývá času a potřebujete honem něco uvařit. Já osobně jsem moc ráda, když v týdnu uvařím jenom něco rychlého.

Je to snadný a levný oběd, ale ta chuť, mňam. Jsou v měn suroviny, které máte po ruce. 




Halušky se zelím:

těsto:
2 1/2 hrnku hrubé mouky
1/2 pytlíčku prášku do pečiva
3/4 hrnku mléka
3/4 hrnku vody
1 vejce
2 čajové lžičky soli

zelí:
1 pytlík zelí ( nejlepší je naložené doma)
1 1/2 čajové lžičky soli 
2 čajové lžičky drceného kmínu

cibulka se salámem:
2 cibule nakrájené na jemno
250 g jemného salámu

Do mísy prosejte mouku s kypřícím práškem. Mouka bude nadýchanější. Přidejte vejce rozšlehané v mléce a sůl. Já solím miň a manžílek dost. Tato dávka je střední. Promíchejte a postupně přidávejte vodu až je těsto vláčné a řidší. Mělo by z vařečky pomalu ztéci. 
Halušky zavařte do vroucí, osolené vody. Protlačte je přes síto na halušky. Pokud síto nemáte jako já, můžete těsto postupně vykrajovat čajovou lžičkou a vkládat do vody.  Vařte je tak 3 minutky. Když se vaří dlouho, halušky jsou tvrdé, proto je lepší si jich dát do hrnce menší počet. Po vyndání je omastíte sádlem aby se neslepili a zůstali vláčné.


 Zelí dejte do hrnce a propláchněte vodou. Záleží jak je zelí kyselé. Zalijte vodou přidejte kmín a sůl a uveřte do měkka. Po uvaření slijte vodu. Já zelí ještě překrájím aby se dětem lépe jedlo.

Na pánev si dejte rozehřát sádlo nebo olej a osmahněte na jemno nakrájenou cibulku. Přidejte nakrájený salám, můžete požít uzené maso, pečené maso, dokonce jsem zkoušela i pomleté škvarky a bylo to vynikající. Salám dávám, protože dětem chutná nejvíc.


Můžete je posypat brynzou, nastrouhaným sýrem, pórkem, paprikou. Záleží jen na vaší chuti.


Děkuji za návštěvu a přeji dobrou chuť!




pátek 8. března 2013

28. týden





Tak už máme 28. týdnů, jo už jen 12 týdnů a bude nás pět. Přehoupli jsme se do třetího trimestru a myslím, že teď už to bude utíkat jako blázen. Asi bych měla začít chystat náš domov na příchod třetího díťátka. 
Myslím, že tohle je to nejnáročnější těhotenství jaké jsem měla. Ze začátku jsem byla neuvěřitelně unavená a taky mi bylo dost špatně. Každé odpoledne kolem páté to začalo a skončilo někdy  uprostřed noci. Sice jsem nezvracela, ale i tak to bylo hrozný. 

Druhý trimestr byl klidnější, energie se vrátila a žaludek se taky uklidnil. Bříško mi vylezlo poměrně rychle takže jsem se s ním mohla chlubit. 

Začíná třetí trimestr a mě už zase dochází energie. Každý večer kolem osmé padám do postele, úplně vyřízená. Nemohu dost dobře dýchat a o ohýbání ani nemluvím. Mám celkem problém zavázat si boty.
Taky mi dost často tvrdne bříško a je to hodně nepříjemné. Daleko víc než si pamatuji při Karolínce. 

Přesto všechno si to krásně užíváme. S miminkem se už teď mazlíme a ono s námi. Už je to hodně cítit, když se tam mele a Natálce se to moc líbí. 

Namalovala obrázek jak asi vypadá miminko v bříšku.


Moc se mi to líbí. Miminko je prý holčička a vedle mne stojí Karolínka a Natálka je ve školce a tatínek v práci. Obrázek si zkovám a už teď se moc těším až to dětem za pár let ukážu. 

Jsem moc šťastná, že máme takové štěstí. Vím, že až se miminko narodí tak se nezastavím, budu vyčerpaná a nebudu mít žádný čas pro sebe, ale moc se na to těším. Moc se mi líbí, když si spolu holčičky hrají a mazlí se a nemůžu se dočkat až budou tři. 

Zatím mám ještě jen 12 týdnů abych načerpala síly.