Určitě to všichni znáte když vám nezbývá času a potřebujete honem něco uvařit. Já osobně jsem moc ráda, když v týdnu uvařím jenom něco rychlého.
Je to snadný a levný oběd, ale ta chuť, mňam. Jsou v měn suroviny, které máte po ruce.
Halušky se zelím:
těsto:
2 1/2 hrnku hrubé mouky
1/2 pytlíčku prášku do pečiva
3/4 hrnku mléka
3/4 hrnku vody
1 vejce
2 čajové lžičky soli
zelí:
1 pytlík zelí ( nejlepší je naložené doma)
1 1/2 čajové lžičky soli
2 čajové lžičky drceného kmínu
cibulka se salámem:
2 cibule nakrájené na jemno
250 g jemného salámu
Do mísy prosejte mouku s kypřícím práškem. Mouka bude nadýchanější. Přidejte vejce rozšlehané v mléce a sůl. Já solím miň a manžílek dost. Tato dávka je střední. Promíchejte a postupně přidávejte vodu až je těsto vláčné a řidší. Mělo by z vařečky pomalu ztéci.
Halušky zavařte do vroucí, osolené vody. Protlačte je přes síto na halušky. Pokud síto nemáte jako já, můžete těsto postupně vykrajovat čajovou lžičkou a vkládat do vody. Vařte je tak 3 minutky. Když se vaří dlouho, halušky jsou tvrdé, proto je lepší si jich dát do hrnce menší počet. Po vyndání je omastíte sádlem aby se neslepili a zůstali vláčné.
Zelí dejte do hrnce a propláchněte vodou. Záleží jak je zelí kyselé. Zalijte vodou přidejte kmín a sůl a uveřte do měkka. Po uvaření slijte vodu. Já zelí ještě překrájím aby se dětem lépe jedlo.
Na pánev si dejte rozehřát sádlo nebo olej a osmahněte na jemno nakrájenou cibulku. Přidejte nakrájený salám, můžete požít uzené maso, pečené maso, dokonce jsem zkoušela i pomleté škvarky a bylo to vynikající. Salám dávám, protože dětem chutná nejvíc.
Děkuji za návštěvu a přeji dobrou chuť!
Hmmm, příště se nechám pozvat na oběd:-), vypadají lákavě:-)
OdpovědětVymazatTak já se ozvu až budou na jídelníčku ;)
Vymazat