středa 27. června 2012

Jahodová marmeláda


Jehodová marmeláda je zřejmě nejoblíbenější za všech marmelád. Hodí se do spousty moučníků, do knedlíčků, buchet ale třaba jen na chleba. Mňam.
Na množství asi 4 kg potřebujete:

2 kg omytých a lístků zbavených jahod
2 citrony
2 kg krystalového cukru
1 lžička soli

Jahody mají dost pektinu takže ani nepotřebujeme pektogel a marmeláda krásně s cukrem zhoustne.
 Do hrnce dáme pokrájené jahody, šťávu a najemno nakrájenou kůru z citronů. Za stáleho míchání mírně prohříváme až začnou pouštět šťávu. Přivedeme k varu. Přidáme cukr a sůl a vaříme do zhoustnutí asi 15-20 minut. Odstavíme z ohně a necháme 1 hodinu stát. Nalijeme do sklenic, otřeme hrdlo i víčko, aby k sobě pěkně přilnuli a uzavřeme a otočíme dnem vzhůru a necháme vystydnout. Pak už stačí jen označit cedulkou:

Jahodová marmeláda 2012


 Já jsem si pár skleniče ozdobila pro maminku, babičku, sestru a taky jednu paní učitelce do matřské školky až se tam půjde Natálka před prázdninami loučit.

Vystřihla jsem si kolečka látek entlovacími nůžkami.


Na víčko marmelády jsem kápla trochu lepidla z tavné pistole a přilepila látku. Stáhla jsem jí stužkou. Zepředu jem obyčejným lepidlem přilepija cedulku a je hotovo.  




Doma to mělo celkem uspěch. A co vy? jak vám jde zavařování?

Žádné komentáře:

Okomentovat