Jehodová marmeláda je zřejmě nejoblíbenější za všech marmelád. Hodí se do spousty moučníků, do knedlíčků, buchet ale třaba jen na chleba. Mňam.
Na množství asi 4 kg potřebujete:
2 kg omytých a lístků zbavených jahod
2 citrony
2 kg krystalového cukru
1 lžička soli
Jahody mají dost pektinu takže ani nepotřebujeme pektogel a marmeláda krásně s cukrem zhoustne.
Do hrnce dáme pokrájené jahody, šťávu a najemno nakrájenou kůru z citronů. Za stáleho míchání mírně prohříváme až začnou pouštět šťávu. Přivedeme k varu. Přidáme cukr a sůl a vaříme do zhoustnutí asi 15-20 minut. Odstavíme z ohně a necháme 1 hodinu stát. Nalijeme do sklenic, otřeme hrdlo i víčko, aby k sobě pěkně přilnuli a uzavřeme a otočíme dnem vzhůru a necháme vystydnout. Pak už stačí jen označit cedulkou:
Jahodová marmeláda 2012
Já jsem si pár skleniče ozdobila pro maminku, babičku, sestru a taky jednu paní učitelce do matřské školky až se tam půjde Natálka před prázdninami loučit.
Vystřihla jsem si kolečka látek entlovacími nůžkami.
Na víčko marmelády jsem kápla trochu lepidla z tavné pistole a přilepila látku. Stáhla jsem jí stužkou. Zepředu jem obyčejným lepidlem přilepija cedulku a je hotovo.
Doma to mělo celkem uspěch. A co vy? jak vám jde zavařování?
Žádné komentáře:
Okomentovat